Palatul Culturii: Deschis Miercuri – Duminică 10-17 | Închis Luni, Marți, Sărbători legale | Deschis acum

A A A
Deficiențe de auz
Deficiențe de comunicare
Deficiențe de mobilitate
slide foto palatul culturii
MN_0030-fb_1
IMG_0036-fb_1
previous arrow
next arrow
DESCOPERĂ

Muzeul Etnografic al Moldovei

Temele de cercetare acoperă următoarele domenii: agricultură, creşterea animalelor, ocupaţii secundare (pescuit, vânat, apicultură), meşteşuguri, instalaţii tehnice ţărăneşti, textile de interior, port popular, interioare tradiţionale, arhitectură tradiţională, datini şi obiceiuri, aşezări (sate, târguri, oraşe), etc.

Expoziții temporare

În prezent, Muzeul Etnografic al Moldovei prezintă două expoziții temporare principale:

 – „Sărbatoarea în sat. Spiritualitate și artă” 

 – „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”

Acestea surprind cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătorescul și cotidianul. Expozițiile creează pentru publicul vizitator o legatură stiintifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.

De asemenea, publicul poate vizita numeroase expoziții temporare de scurtă durată.

DESCOPERĂ

Începuturile Muzeului

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943. Sarcina de organizare a colecţiilor muzeale i-a revenit conferenţiarului Ion Chelcea, numit de către Rectoratul Universităţii „Al. I. Cuza” la catedra de etnografie.

Primele donații

Ion Chelcea, format la şcoala etnografică clujeană, era considerat, în acel moment, drept etnograful cel mai indicat pentru organizarea viitorului Muzeu Etnografic al Moldovei, instituţie care lipsise până atunci Iaşului.

În 1943 se fac primele donaţii, cea mai importantă fiind a magistratului ieşean Iuliu Pascu, formată din 340 de obiecte – ţesături, scoarţe, port popular, ceramică şi obiecte de lemn.

 Renumitul folclorist Artur Gorovei, care înfiinţase, în anul 1892, la Fălticeni, revista „Şezătoarea”, donează muzeului ieşean biblioteca sa de specialitate însumând aproximativ 500 de volume, cărţi şi reviste, cu rugămintea ca, după moartea sa, biblioteca să-i poarte numele. În prima formulă, muzeul era de fapt o colecţie etnografică dublată de o valoroasă bibliotecă şi exista doar „cu numele”, fiind reprezentat prin directorul său onorific, Ion Chelcea, fără personal, fără local şi fără o subvenţie sau buget care să-i permită achiziţionarea de obiecte.

Inaugurarea

În anul 1951, Muzeul Etnografic al Moldovei trece de sub egida catedrei de etnografie de la universitatea ieşeană în schema de organizare a Aşezămintelor Culturale, respectiv la Secţia Culturală a judeţului Iaşi. Pentru prima dată muzeul devine o instituţie bugetară, i se aprobă o schemă, un sediu şi buget pentru achiziţii de obiecte muzeale şi cercetări etnografice.

În decembrie 1954, când, prin hotărârea Consiliului de Miniştri, Palatul Administrativ al Iaşilor se transformă în Palat al Culturii, menit a adăposti muzeele ieşene, Muzeului Etnografic i se alocă spaţiu de sine stătător. Inaugurarea propriu-zisă a Muzeului Etnografic al Moldovei şi deschiderea oficială pentru public au avut loc în data de 16 februarie 1958. Muzeul Etnografic al Moldovei are în prezent un patrimoniu de peste 13.000 de piese, ultimele 2000 (circa) achiziţionate în deceniul 2006-2016. 

Competenţa ştiinţifică a Muzeului Etnografic al Moldovei se întinde areal pe toată suprafaţa Moldovei istorice, iar temele de cercetare acoperă următoarele domenii: agricultură, creşterea animalelor, ocupaţii secundare (pescuit, vânat, apicultură), meşteşuguri, instalaţii tehnice ţărăneşti, textile de interior, port popular, interioare tradiţionale, arhitectură tradiţională, datini şi obiceiuri, alimentaţie tradiţională, antropologie creştină, organizare socială (bresle etc.) şi aşezări (sate, târguri, oraşe), creaţie plastică populară (artă naivă), creaţie orală populară (folclor), etnografie urbană.

Parteneriate și festivaluri

În perioada în care a fost închis publicului, Muzeul Etnografic al Moldovei a realizat, ca organizator principal sau ca partener, activităţi extra muros: expoziţii temporare, târguri şi festivaluri ca Târgul Meşterilor Populari, Târgul Ouălor Încondeiate, Festivalul Mărțișorului, Festivalul Vinului de la Hârlău, Festivalul Internaţional de Artă Tradiţională, Ziua Universală a Iei, Micii Meşteri din Copou.

Muzeul a încheiat parteneriate culturale cu instituţii de învăţământ, de cultură şi cult, în cadrul cărora s-au fondat noi instituţii muzeale în peisajul cultural naţional (Casa „Creangă” de la Mănăstirea Golia, Muzeul „Patriarh Nicodim Munteanu” din comuna Pipirig – Neamţ, Muzeul Vivant „Casa Monahală” de la Agapia), s-au remodelat muzee existente (Muzeul „Grigorescu” – Agapia şi Casa „Vlahuţă” – Agapia). Publicaţia ştiinţifică proprie, Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei, şi-a continuat fără întrerupere drumul, la finalul anului 2015 apărând cel de al XV-lea număr.

Redeschiderea Muzeului Etnografic al Moldovei, după opt ani de lucrări de restaurare a edificiului care îl adăposteşte, aduce oportunitatea regândirii tematicii, utilizarea bunurilor culturale într-un nou demers muzeografic, cum ar fi concentrarea pe ilustrarea unui concept (de atelier de olărit sau de cojocărit, de exemplu) sau propunerea de noi teme expoziţionale şi expunerea de piese din colecţie ce nu au fost prezentate niciodată publicului.

Echipa muzeului propune un muzeu proaspăt şi interesant şi îşi orientează predilect cercetarea spre petele albe din etnografia Moldovei istorice.

DESCOPERĂ

Piese de interes

Muzeul Etnografic al Moldovei are în prezent un patrimoniu de peste 13.000 de piese, din domenii precum meșteșug, instalații tehnice țărănești, textile de interior, port popular, arhitectură tradițională, meșteșuguri și multe altele.

Oua încondeiate din secolul al XX-lea

Tipar pentru caș din zona Vrancea - secolul al XX-lea

"Papușar" pentru caș, zona Neamț - sfârșitul secolului al XIX-lea

DESCOPERĂ VIAȚA COMUNITĂȚILOR ARHAICE A MOLDOVEI Și

Planifică-ți vizita

Muzeul Etnografic al Moldovei - ce cuprinde peste 13.000 de piese de patrimoniu ce ilustrează sărbătorescul și cotidianul comunităților aflate pe toată suprafața Moldovei istorice - te invită să-i pășești pragul!
Program Muzeul Etnografic al Moldovei

Puteți alege ziua, prețul și planul care vi se potrivește cel mai bine. Pentru a face o rezervare pentru o vizită de grup, vă rugăm să ne contactați direct.

Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00 (ultimul bilet: 16:30)

Luni și Marți Închis

Sărbători legale Închis

ORGANIZEAZĂ-ȚI TIMPUL EFICIENT ȘI​

Achizionează din timp biletele online​

Complexul Muzeal Național Moldova Iași pune la dispoziție vizitatorilor mai multe tipuri de bilete sau chiar gratuități. Vizitează acum!

Cum ajungi la noi?​

Muzeul Etnografic al Moldovei își are sediul în incinta Palatului Culturii Iași. În fața palatului există o parcare cu plată pentru autovehicule. Pentru biciclete există o parcare în laterală. Palatul Culturii din Iași este o clădire monument istoric. Vă rugăm să nu parcați în apropierea zidurilor. Mulțumim!

Transport public
Tramvai: Liniile 1, 9, 13 stația Palatul Culturii

Autobuz: Liniile 28, 41 stația Palatul Culturii

PRIMITOR ȘI PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI​

Accesibilitate și incluziune​

Prin diverse proiecte naționale și europene Complexul Muzeul Național Moldova Iași accesează tehnologii care fac accesibil și primitor fiecare muzeu inclusiv pentru persoanele cu diverse dizabilitați.

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de mobilitate, la intrarea în clădire există o rampă, iar în interiorul clădirii se recomandă utilizarea liftului, pentru a urma traseul expozițional.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de auz, în fiecare muzeu, pe unul dintre ecranele existente în spațiul expozițional, poate fi accesat ghidajul tradus în limbajul semnelor. Ecranele sunt marcate cu simbolul corespunzător. Suplimentar, la Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” există un dispozitiv experimental realizat în cadrul proiectului ERASMUS+ UNLOCK, care transformă muzica în vibrații.

Vezi informații

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în zona de intrare există o etichetă în alfabetul Braille, cu informații succinte despre muzeele din Palatul Culturii. Suplimentar, la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului Erasmus+ Unlock, au fost realizate trei sisteme de mediere, care transpun imaginile bidimensionale ale unei selecții de trei tablouri în mulaje 3D, însoțite de etichete în Braille, cu informații complementare.

Prin proiectul Erasmus+ A.A.C.CESSIBLE CULTURE, Muzeele din Palatul Culturii deruleaza un proiect pilot de mediere cu ajutorul simbolurilor specifice pentru persoanele cu deficiențe de comunicare.

Vezi informații

ISTORIA PRINDE VIAȚĂ​

Vezi ce expoziții temporare
se desfășoară acum la Muzeul Etnografic

Complexul Muzeal Național Moldova Iași găzduiește o serie de expoziții valoase pe diverse tematici: artă, arhitectură, fotografie, descoperiri arheologie, filozofie, pictură, sculptură, ceramică, tehnică, inginerie, aviație și multe altele. ​
Ai nevoie de informații suplimentare?​

Contactează-ne​

Gazdele de la Complexul Muzeal Național Moldova Iași îți stau la dispoziție pentru a face vizita ta cât mai plăcută și memorabilă.​
Muzeul Etnografic al Moldovei
Trimite-ne un mesaj
AVEM NEVOIE DE OPINIA DUMNEAVOASTRĂ!​

Ne puteți ajuta să facem muzeul și mai primitor

Vă invităm să împărtășiți cu noi impresiile dumneavoastră și vom face toate eforturile pentru a ține cont de acestea în activitatea noastră.​
© 2022 Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași. Toate drepturile rezervate.